Nieuw verschenen: Mijn oorlogsjaren in Haren

 Gepubliceerd door op 6 mei 2012
 

In mei 2012 verscheen het boek Mijn oorlogsjaren in Haren – Persoonlijke herinneringen van Theo Niemeijer aan de jaren 1940-1945

In dit boek vertelt Theo Niemeijer (1930) – achterkleinzoon van de oprichter van de bekende in Groningen gevestigde tabaksfabriek – over zijn kinderjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog toen hij in Haren woonde.
Naar aanleiding van het verschijnen van een zoveelste publicatie over de oorlog, beloofde hij zijn beide kinderen om zijn eigen ervaringen op papier te zetten, waarvan dit boek het resultaat is. Een bescheiden persoonlijke geschiedenis, die ervaringen belicht van de oorlogsjaren in Haren vanuit de herinneringen van een opgroeiende jongen én vanuit het perspectief van een man die terugkijkt.

Naast een weergave van de jeugdherinneringen van Theo Niemeijer aan de Tweede Wereldoorlog, is dit boek ook te lezen als een eerbetoon aan zijn ouders Hendrik Niemeijer en Elise Niemeijer-Boelmans ter Spill, die zich vanuit hun relatief luxe positie in de oorlog hebben ingezet om goed te doen aan hun medemensen.

Of het nu ging om het geven van huisvesting aan onderduikers, het opnemen van een Joods kindje als familielid of het regelen van nieuwe persoonsbewijzen – de ouders van Theo Niemeijer hadden het hart op de goede plaats en betekenden op essentiële momenten veel voor wie zij hebben geholpen.

###

Lees ook het Nieuws uit 2011, of neus eens tussen de Artikelen op deze site.