Een wandeling door het Hakbosch van de Emdaborg

 Gepubliceerd door op 21 juli 2012
 

De brede eiken in het voormalige hakbosch van de Emdaborg

Na aanleiding van een artikel in het Harener Weekblad van 28 juni j.l. zijn Ali Bakker, voorzitter van Old Go en Maria Staal, webredactielid, op zoek gegaan naar het pas weer herontdekte Hakbosch van de Emdaborg.

Een hakbosch was vroeger een belangrijk onderdeel van een borgterrein. Van de eiken die in dit bos groeiden werd jaarlijks wat hout geoogst, dat als zogenaamd ‘geriefhout’ werd gebruikt voor meubels en huishoudelijke artikelen. Doordat niet de hele eik werd gekapt, groeiden er telkens weer nieuwe takken uit een steeds breder wordende stam.

Van de Emdaborg, een oude borg die in de hoek tussen de Oosterweg en de Rummerinkhof heeft gestaan, is sinds de sloop in 1833 niet veel meer te zien. De borg had echter een uitgestrekte tuin, waarvan nu naast de ronde vijver aan de oostkant van het spoor (die werd gebruikt voor het kweken van bloedzuigers), ook het hakbosch is teruggevonden.
Deze ontdekking werd eerder dit jaar gedaan door bioloog Uko Vegter van het Comité Regio Groningen-Haren.

Nieuwsgierig geworden maakten Ali en Maria een wandeling over het terrein van de oude Emdaborg op zoek naar het hakbosch. Deze vonden zij uiteindelijk aan de zuid-west kant van het terrein, naast een verwilderde fruitboomgaard met perenbomen. Het hakbosch zelf bestaat nog uit een met brede eiken begroeide houtwal.
Zeker een keer een kijkje waard, maar neem dan wel wandelschoenen mee!

Wilt u meer foto’s zien van het hakbosch van de Emdaborg, bezoek dan onze Facebook Pagina. Let op! U hoeft GEEN lid te zijn van Facebook om ze te kunnen zien.

Heeft u ook al eens een bezoekje gebracht aan het hakbosch? Vertel ons er dan over door een reactie achter te laten onder aan de pagina.

###

Lees ook het Nieuws uit 2011, of neus eens tussen de Artikelen op deze site.