1 Oktober: lezing “De Middelhorst”

 Gepubliceerd door op 20 september 2012
 

Haren kende de buurtschappen Hemmen, Dilgt, Essen en Middelhorst die een voornamelijk agrarisch karakter hadden. De buurtschap Middelhorst staat centraal in een lezing door Henk Bazuin op maandag 1 oktober a.s.

In de buurtschappen waren voorname buitenhuizen te vinden. De Mickelhorst (Mickelhorst/Mikkelhorst) was ook zo’n buitenhuis met een groot park erom. Het heeft diverse eigenaren gekend. Helaas zijn geen afbeeldingen bekend en het huis is in 1861 voor het laatst verkocht, een verkoop op afbraak. Restanten van het park zijn nog herkenbaar aanwezig evenals de grachten en de borgplaats.
Minder bekend is dat tot dit buitenhuis nog zeven boerderijen behoorden en ook de nog bestaande eendenkooi in de Oosterpolder. Welke boerderijen dit waren dit, waar ze stonden  en wie de bewoners waren is het onderwerp van een lezing door Henk Bazuin. De lezing, georganiseerd in samenwerking tussen Old Go en de Commissie Letteren, wordt gehouden in De Tiehof (Onnen) op maandag 1 oktober a.s. en begint om 20 uur.

Entree: leden gratis, niet-leden € 5.

Boerderij Meinders Waterhuizerweg

Nieuwsgierig naar nog meer leuke weetjes over de gemeente Haren? Neus dan eens tussen de Artikelen, of ga voor meer informatie over Old Go naar Over Ons.

  4 reacties aan “1 Oktober: lezing “De Middelhorst””

 1.  

  Geachte redactie, mijn naam is Jan Roelf van Essen, de geschiedenis van mijn voorouders hebben hun oorsprong gedeeltelijk in (Haren) de Essen. Oorspronkelijke naam rond het jaar 1717 familie Meinderts uit de Essen te Haren. Door een verhuizing naar Hoogezand omschreven als Meinders van Essen, in Hoogezand omgezet naar Jan Roelf Meinders van Essen later omgezet naar Jan Roelf van Essen. Nu mijn vraag? Wie zijn de personen op deze foto, welke Meinders?

  Met vriendelijke groet,

  Jan Roelf van Essen

 2.  

  Geachte,
  Ik heb interesse in de lezing van de heer Henk Bazuin. Staat deze op schrift en zou ik die mogen ontvangen?
  De oudst bekende voorvader van mijn moeder is Geert van de Middelhorst, gehuwd op 10-07-1734 in Ootmarsum in Twente met Geertjen Wiegerinck.
  Kan de naam ‘Middelhorst’ ergens toe herleid worden, een specifiek geografisch gebied/huis met bepaalde kenmerken?
  Kwam/komt ‘Middelhorst’ of ‘ten Middelhorst’ als familienaam voor in het gebied dat de heer Bazuin beschrijft.
  Overigens wijzigde zich de familienaam in Middelhuisin de 19e eeuw.
  Hartelijk dank voor uw reactie.
  Ton Kuipers
  Veensekom 38
  3831RD Leusden.

 3.  

  Geachte heer Kuipers.
  Helaas staat de lezing niet op schrift en kan ik het u niet toesturen. Ik heb wel losse beschrijvingen van o.a het huis, verkoopaktes etc. Mijn emailadres is hbazuin45@gmail.com zodat we ook rechtstreeks, indien gewenst, kunnen communiceren.
  Middelhorst is niet de juiste naam. Het beschreven buitenhuis was een huis in het gebied de Mickelhorst ten oosten van Haren.
  Horst betekent “hoogte”. het huis stond inderdaad op een hoogte in een veenachtig gebied.
  Voor zover mij bekend zijn er geen familienamen afgeleid van Mickelhorst.
  Hartelijke groet,
  Henk Bazuin