jan 202015
 

Ongeveer drie jaar geleden bood de gemeente Haren Old Go, de kantine aan van het gymnastieklokaal aan de Oude Brinkweg 12a. Er worden nu o.a. judolessen in gegeven en het is ook nog steeds een gymnastiekzaaltje. De kantine op de bovenverdieping mogen we gebruiken om onze bezoekers te ontvangen en voor ons archief. Old Go is er heel blij mee.

gymnastieklokaal oude brinkwegIn 1958-1962 had ik hier wekelijks gymnastiek toen ik op de MULO zat aan de Kromme Elleboog (nu Nije Cruys).

Bij het opnieuw betreden van het gebouw ontdekte ik dat er weinig veranderd was. De kleedkamers kon ik mij moeiteloos herinneren. Ook de gymzaal bleek onveranderd. Buiten was het grote grasveld verdwenen. Helaas, we speelden hier fantastisch slagbal en ik herinner mij het vrijheidsgevoel van buiten sporten. Op de plek van het sportveld staat nu de Brinkhof.

Boven de kantine was onbekend terrein voor mij. Tenminste dat dacht ik. Tot er vorige week een gast binnen kwam op ons spreekuur en vergenoegd zei: hier had ik altijd handenarbeid. Verbaasd keek ik om mij heen: in deze ruimte? Ja, zei hij dit lokaal, was altijd al een handenarbeidlokaal. Ik keek om mij heen, en dacht aan de lessen handenarbeid die ik deed in 1967 samen met mijn zus.

Ik had er deze week nog met haar over gefilosofeerd waar we die lessen hadden. Ik zei wat aarzelend dat ik de plek associeerde met het lokaal boven bij het gymnastieklokaal. Zelf vond ik dit wat raar; hoe kon dat nu? We scheurden indertijd vrolijk op haar brommertje vanuit Glimmen naar een plek in Haren?

En zie daar het antwoord. Ja, het klopt. De ruimte is vanaf de opening in 1954 bedoeld als handenarbeidlokaal. Onze bezoeker stuurde een link naar een artikel in het Nieuwsblad van het Noorden van 18 mei 1954 over de opening van dit gymnastiekgebouw. De bijgaande afbeelding komt uit het artikel.

Mijn lamp van pitriet, die ik er maakte, heeft jaren boven mijn tafel gehangen. Nooit gedacht dat ik in dezelfde ruimte 48 jaar later een andere hobby zou hebben.

Ali Bakker

  2 reacties aan “Het gymnastieklokaal aan de Oude Brinkweg te Haren”

 1.  

  Toen ik bijna drie jaar geleden bestuurslid werd van Old Go, werd ik ook geconfronteerd met mijn oude gymlokaal.
  Ik wist zelfs niet eens dat er een bovenzaal was. De trap naar dat bovenzaaltje was vanaf de buitenkant bereikbaar. Daar zit nu een plaat hout voor de deuropening. Er naast was waarschijnlijk een toilet want nu loop je over het volgestorte gat van de closetpot naar de trap.
  De leerlingen van de hoogste klassen van de Hervormde School ( nu Brinkschool) kregen er gymles van Piet van der Tuuk. Voor mij was dat in de jaren 1956/1957.
  De Oude Brinkweg was nog niet doorgetrokken naar de Oosterweg. Vanaf school liepen we, in mijn herinnering, over een soort sintelpaadje naar de gymzaal.
  Slagbal was zeker erg populair in dei tijd want wij speelden het ook.

  Ook dit is geschiedenis maar vooral een jeugdherinnering.

 2.  

  Je suis de pitriet.
  Leuke nostalgie.