jun 152013
 

Steengoed en keigaaf zijn twee manieren om aan te geven dat men iets goed vindt; steengoed wordt meestal gebezigd door wat oudere mensen en keigaaf is een term die de jeugd gebruikt.

Maar wat vond men nu goed, zult u zich afvragen. Het waren antwoorden op de vraag uit de enquête van Old Go, gehouden tijdens de kunstmarkt vorig jaar, of men iets met geschiedenis had.
Het verheugende was dat redelijk veel van de ondervraagden daar inderdaad iets mee hadden en dat het bovendien ook nog eens redelijk verdeeld was over ‘oud en jong’.

Die belangstelling voor geschiedenis bij met name de jeugd rechtvaardigt het in stand houden van historische kringen in het algemeen en die van Old Go in het bijzonder. Old Go dat zich bezig houdt met de geschiedenis van de gemeente Haren en juist in die gemeente zijn stenen en keien te vinden met een rijke historie.

Om te beginnen: de (zwerf)keien, rijkelijk achtergelaten tijdens de laatste ijstijd, in allerlei formaten, van glinsterend graniet tot mat basalt.
In ‘oude tijden’ op een bepaalde manier gegroepeerd door de mens, als ‘monument’ denk aan het hunebed bij Noordlaren en gebruikt als fundering voor de St. Nicolaaskerk te Haren en de Bartelomeuskerk in Noordlaren.
Maar ook later wist de mens met name ronde keien te waarderen als ‘kogel’, als hooi-gewicht of contragewicht aan (tol)hekken en in de ‘moderne tijd’ als grafsteen, erfafscheiding, in (rots)tuinen en niet te vergeten voor de bestrating.

En dan (bak)stenen, gebakken van de kenmerkende rode Groningse klei, voor het eerst als kloostermop in de 13e-eeuw, gebruikt bij de bouw van het klooster in Essen en de eerder genoemde kerken.
Grote, grof gevormde stenen, gebakken onder primitieve omstandigheden met turf uit de verschillende Harener polders.
Van recenter datum zijn de verschillende soorten baksteen die gebruikt werden voor het bouwen van de vele villa’s in Haren zo’n 100 jaar geleden en wat te denken van de donkerrode, kromgetrokken, gesinterde bakstenen die gebruikt werden bij de bouw van de huizen in het vroegere Tuindorp.

Stenen en keien, geschiedenis voor het oprapen en overal om je heen, om daarmee bezig te zijn is meer dan leuk. Om de geënquêteerden te citeren: steen-goed en kei-gaaf!

Gertjan Hakkaart

TOEVOEGING

De zwerfkeien bij de voormalige haven van Onnen

 

 

 

 

 

 

 

 

###

Lees ook de andere Columns van Old Go!

  20 reacties aan “Steengoed en keigaaf”

 1.  

  Leuke column, Gertjan! Als je erover na gaat denken zijn er inderdaad best wel veel zwerfkeien die her en der in de gemeente Haren langs de weg liggen.
  In Onnen ligt ergens één en aan de Waterhuizerweg in Haren. En tegenwoordig ook op het Raadhuisplein.

 2.  

  In Onnen zie je inderdaad zwefkeien. Aan de Giezelgeer liggen er dacht ik wel vijf. In mijn jonge jaren maakten we zondags een wandeling naar het viaduct en dan kwamen we voorbij die stenen en natuurlijk kon ik het niet laten om er op te klimmen, maar een was zo groot dat dat niet lukte.

 3.  

  Leuk hoor die oude stenen en keien. De kei op de foto lijkt op de steen op de kruising Waterhuizerweg/Mellensteeg. Een inscriptie geeft 1915 weer.
  Wij kennen deze steen als “dik stain “. Onder deze steen “woónden’ de babies die door de ooievaars werden afgeleverd.

  •  

   Hoi Henk, de zwerfkei op de foto is inderdaad die op de kruizing Waterhuizerweg/Mellensteeg in Haren. Wat leuk dat er over die steen vroeger zo’n soort verhaal werd verteld.
   Is er trouwens bekend wat het jaartal ‘1915’ te betekenen heeft?

 4.  

  In Haren, voor de nieuw-apostolische kerk aan de Bamshorn, ligt een dikke steen. Wordt na de zondagsdienst vaak door kinderen beklommen! Even weer wat beweging.

 5.  

  Ik was vanmiddag in de Onnerpolder. Bij het vaartje tegenover de Tiehof liggen ook 4 kleine dikke stenen.
  Waar komen die vandaan ??

 6.  

  Vandaag was ik weer in Haren en reed langs de Onnerweg. Sportveld, sportpark ?? Op het grasveld voor de ingang staat een joekel van een flint. Kerelshoog. Jaartal is 1951 of 1953.Wie kijkt nog even.
  Ik heb de neiging om Haren keigaaf te vinden.

 7.  

  Old Go brengt met zich mee dat ik toch regelmatig in Haren vertoef.
  En verdraaid nog aan toe vanmorgen weer twee zwerfkeien ontdekt. In het vijvertje aan het Laagveld liggen er twee manshoge exemplaren.
  Nou is het natuurlijk de kunst om te achterhalen welk project al deze keien heeft voortgebracht.

  •  

   Hoi Henk, Je bent al een aardig aantal keien tegengekomen in de gemeente Haren!
   In de vijver aan het Laagveld liggen er inderdaad ook twee. Misschien zijn ze tevoorschijn gekomen bij de aanleg van Tuindorp, of misschien later, bij de bouw van de huizen aan de Blekenweg of Zwanebloemweg?
   Zou leuk zijn om het te ontdekken!

 8.  

  Mijn tante Klaasje heeft tegenover deze vijver gewoond. Ze vertelde dat de keien behoorlijk in de weg lagen bij het schaatsen.

 9.  

  Gewoontegetrouw bij goed weer zitten mijn vrouw en ik als we op doortocht zijn, op het terras van Italini een ijsje te likken.
  Zo ook afgelopen zaterdag. En zowaar valt mijn oog op twee reuzen keien tegen een boom bij de NH kerk.
  Toeval bestaat niet of wel.
  En wat te denken van die grote bult veldkeien bij Henk van Hemmen zijn boerderij aan de Rijksstraatweg Dit zal ongetwijfeld particulier bezit zijn.

 10.  

  Vanmiddag ( 1 aug) een ijsje gegeten bij Intermezzo ( achterzijde) ook daar ligt en brok steen, een joekel. Herkomst, wie weet het.

 11.  

  Opnieuw een bult stenen ontdekt/gezien.
  Een woning op de hoek Hertenlaan/Weg voor de Jagerskampen heeft een buffer gemaakt van veldkeien waarschijnlijk om te voorkomen dat een auto oid de tuin inrijdt en daarmee de voorgevel beschadigt.

 12.  

  Bij het bouwen van de tunnel in de Dr. Ebelsweg heeft de aannemer geweldig veel grote stenen in de bouwput
  aangetroffen.
  Deze stenen zijn destijds opgehaald door liefhebbers en zijn op diverse plaatsen in Haren nog steeds te bewonderen.
  Ook op de hoek Nieuwlandsweg- Steenkamp ligt een zeer grote steen in de tuin van een wegenbouwer.

 13.  

  Sietze,
  Een geweldige reactie.
  Weet jij nog meer plaatsen waar deze stenen liggen.
  Ik vind dit een geweldig onderwerp voor ons verenigingsblad. er zijn nl. veel meer reacties geweest.
  Groet,
  henk Bazuin

 14.  

  Dat was genieten. Een herfstwandeling in het Quintusbos in Glimmen.Prachtige bomen, paddenstoelen en nog (heel) veel gekleurd blad aan de bomen. Bij een van de boerderijen die langs het toegangspad naar het Huis te Glimmen staan, lag een kei. Een joekel, een knoeperd. En weer had ik er eentje gevonden die kan worden toegevoegd aan al die flinten die de gemeente Haren rijk is.
  Glimmen kei