apr 152013
 

Wat is het tegenwoordig toch gemakkelijk om virtueel – vanachter je computer – in je dorp rond te kijken. Je gaat naar Google Maps, tikt een adres in, bijvoorbeeld ‘Haren, Rijksstraatweg 179’, gaat naar Google Streetview en ziedaar de situatie ter plekke verschijnt op je beeldscherm. Je kunt dan inzoomen, ronddraaien en de straat ‘in- en uitwandelen’.

Was dat vroeger maar zo. Helaas is er voor zover ik weet niemand geweest die voor of na de oorlog met een filmcamera in de hand door alle straten van Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren is gereden of met een fotocamera stuk voor stuk alle huizen, akkers, gebouwen op de gevoelige plaat heeft vastgelegd.

Gelukkig zijn er wel veel foto’s uit die tijd en dan vooral van de villa’s langs de Rijksstraatweg, van boerderijen en huizen. Zo is het mogelijk om een plaatje van het gebied te maken. Maar er zijn veel witte plekken.
Het plaatje wordt in de loop van de tijd completer, omdat met enige regelmaat bewoners van Haren en omstreken hun foto’s ter beschikking stellen om te scannen. Van de foto’s moeten locatie en jaartal worden bepaald. De locatie van de foto’s is meestal snel bekend, maar het jaar waarin de foto is gemaakt is lastiger te determineren. De vroege foto’s zijn in de vorm van prentbriefkaarten, zodat het poststempel al een indicatie van het jaartal geeft. Als het poststempel niet leesbaar is, kan aan de hand van de postzegel een schatting worden gemaakt. Een voorbeeld: een postzegel van 2,5 cent uit een bepaalde serie was in de jaren 1926-1935 nodig voor het verzenden van een briefkaart, dus kan de foto uit die jaren stammen.

Het is duidelijk dat de leden van Old Go hulp kunnen bieden bij het invullen van de witte vlekken, door te kijken of er in hun fotoverzameling of albums nog interessante foto’s zitten die gescand kunnen worden.
Overigens worden beelden van nu ook geschiedenis, dus het zou goed zijn om de beelden van Google Streetview vast te leggen. Of nog beter met een filmcamera of fotocamera in het gebied rond te rijden en alles te filmen en fotograferen. Dat zou een mooi project zijn.

Dick Schaap
Beheerder fotoarchief Old Go